Vloeren in strakke banen of een visgraat van kant tot kant is tegenwoordig heel gewoon. En dat is dan ook direct de uitdaging. Er is veel van hetzelfde en niemand lijkt meer anders te willen zijn. Soms wordt het door de woninginrichter gewoon afgeraden, maar niet door mij!

Ik doel in dit geval op het decoreren van een vloer. Het aanbrengen van een band om een visgraat gelegde vloer is zeer decoratief en geeft een nieuwe dimensie aan de interactie tussen de vloer en de muur. Door de onderbreking die de band veroorzaakt, wordt de overgang naar de plint en de muur versterkt en krijgen beiden extra aandacht in onze hersenen, waardoor er een rustigere uitstraling vanuit gaat.

Een stap verder is het aanbrengen van een bies om nog meer accent te leggen op die overgang. Het zal de focus van de kijker trekken en het geeft een zeer luxe uitstraling.

Zowel met de band als de bies is te spelen in breedte en herhaling, zoals bijvoorbeeld een dubbele band en een bies, of zelfs een dubbele of artistieke bies en dubbele band.

Wil je een nog meer klassieke uitstraling, dan is het misschien een optie om eens te kijken naar het leggen van een patroon. Kijk eens op legvormen in het menu informatie om inspiratie op te doen.

In vroegere dagen werd in parket ook vaak een figuur gelegd. Soms in de vorm van een windroos, en soms weer een andere vorm. Als we die gedachten eens doortrekken naar de tegenwoordige tijd, dan kan het voor bedrijven heel interessant zijn om het logo in de vloer te laten leggen. Of misschien wil je wel het familiewapen in de vloer laten maken. Of, iets dichter bij jezelf, het leggen van een figuur in de kinderkamer. Veel van deze figuren worden uitgevoerd in kleurschakeringen van de vloer, dus in andere, donkerdere of lichtere kleuren van het houten palet, maar het is ook mogelijk om kleuren in te leggen. Hiervoor hoeft niet alleen pvc worden gebruikt, maar ook linoleum, dat niet alleen even dik is, is prima geschikt om figuren uit te vervaardigen.