Verschillende vloerbedekkingen hebben elk hun eigen eigenschappen. Kwaliteit is daar zeker één van.

Een tapijt ligt doorgaans zo’n jaar of 6 tot 8. Laminaat haalt hier en daar de 10 jaar nog wel. Voor een pvc-vloer geldt doorgaans een garantietermijn van 15 tot 25 jaar.

Daarom is pvc toch steeds meer een duurzaam product, en kan het wedijveren met andere producten als parket of linoleum. De huidige schattingen van de levensduur van pvc-vloeren, lopen uiteen van 20 tot 40 en soms 50 jaar. Afhankelijk van de toegepaste kwaliteit.

 

Recycling

Vinyl Circular Economy logoNiet alleen de levensduur bepaalt de duurzaamheid. Ook de mate van recyclebaarheid bepaalt de duurzaamheid. Pvc, dat staat voor polyvinylchloride, is uitermate geschikt voor recycling. Op de website pvcinfo.nl staat exact hoe de recyclebaarheid is van PVC.

In Lelystad bevindt zich het bedrijf Besstrade dat 100% voor de recycling van pvc gaat. In dit bedrijf wordt het ingebrachte pvc gemalen tot granulaat. Deze korrels worden vervolgens gesmolten en omgevormd tot bijvoorbeeld rijplaten voor de evenementen-branche. Dit is zeker niet het enige initiatief.

Straatmeubilair van 100% gerecycled pvc

Graag wil ik je ook wijzen op de artikelen die worden aangeboden door Nedaplast. Dit bedrijf is werkzaam in de recreatie-branche, waar zij onder andere straatmeubilair leveren van 100% gerecycled pvc. 

Kwaliteit

In de tussenlaag van de pvc-vloerdelen worden andere materialen toegevoegd, zodat de de kwaliteit van de vloerdelen sterk verbetert. Het krijgt daarmee de juiste eigenschappen voor het gebruik.
Sinds enkele jaren worden er pvc-vloerdelen in Europa gemaakt. De eisen in Europa zijn strenger, dan in bijvoorbeeld China. Deze strenge eisen voorkomen, dat er giftige stoffen in het PVC worden verwerkt. Daardoor is een pvc-vloer een veilig product.
De kwaliteit wordt weergegeven in verschillende normen. Grof gezegd is de kwaliteit afhankelijk van bijvoorbeeld de dikte van het materiaal, de dikte van de toplaag en van een eventuele slijtlaag. Op wat is een pvc-vloer staat hoe een pvc-vloerdeel is opgebouwd.
Er is een klassensysteem voor het gebruik van vloerbedekkingen, want al die normen en eigenschappen maken het er niet makkelijker op om te kiezen.

Classificatie voor woongebruik
Classificatie voor project gebruik
Classificatie voor industrieel gebruik