Nu de keuze is gemaakt om voor een pvc-vloer te gaan, worden er weer allerlei vragen gesteld over keuzes die moeten worden gemaakt.

Maar wat betekenen al die keuzes nu?

Dryback

Pvc-vloerdelen zijn dunne pvc panelen die op een geëgaliseerde vloer verlijmd worden. Hoewel het misschien mogelijk is dat je dit zelf zou kunnen doen, zijn de benodigdheden alleen voor professionals beschikbaar. Als je een stoffeerder pvc-vloeren ziet leggen, ziet het er erg gemakkelijk uit. Dit is echter schijn, want er is veel ervaring en inzicht nodig om een mooie vloer te realiseren.

 


het in de lijm zetten van de vloer
In de bouwmarkten zijn er pvc-vloerdelen te koop die je zelf zou kunnen leggen. Deze vloerdelen hebben een zogenaamde ‘glueback’, waardoor ze zo op de ondervloer kunnen worden ‘gelijmd’. Toch zal je zien dat als de ondergrond niet goed is behandeld, deze vloerdelen na verloop van tijd weer las gaan liggen. Een ander groot nadeel is, dat het resultaat vaak ook te wensen overlaat. Niet iedereen heeft de skills om een vloerdeel strak om een deurpost te leggen.
De voorkeur van de stoffeerder gaat dan toch uit naar de dryback vloerdelen die met speciale pvc-lijm aan de vloer worden verlijmd.

Vellingkant of V-groef

v-groef of vellingkantEen term die ook bij de keuze van laminaat bekend is, is de V-groef. De vloerdelen zijn aan de zijden afgeschuind, zodat als ze tegen elkaar worden gelegd er een V-groef ontstaat. Deze afschuining noemen we eigenlijk een vellingkant. Er zijn vloerdelen met 2- en 4-zijdige vellingkant. Voor figuren of het leggen van een band en bies, wordt dan vaak weer gebruik gemaakt van vloerdelen zonder vellingkant. Er ontstaat dan één gladde vloer.

Registered Embossing

registered embossing detailDe eerste pvc-vloerdelen waren glad aan de oppervlakte. Later zijn er profielen in de eerste toplaag gemaakt, waardoor er een gevoel van echt materiaal ontstond. Deze techniek is verder verbeterd tot registered embossing. Daarbij is een noest in een pvc-vloerdeel ook echt voelbaar als noest. Het geeft nog meer gevoel van echtheid.
In het verlengde van deze techniek ligt ook het gebruik van strips. Bij pvc-vloeren wordt veelal gedacht aan kunstmatige houten planken, echter het is ook mogelijk om bijvoorbeeld tegels met reliëf te maken. Om die een beetje natuurgetrouw neer te leggen, is het gebruiken van een voegstrip een uitkomst. Zo lijkt het, alsof er echte dure tegels liggen. Ook dat geeft een gevoel van comfort.