Over egaliseren zijn vaak vele vragen en doen ook vele verhalen de ronde. Een veel gehoorde opmerking is dat de vloer net nieuw is en dus al vlak is. Dat is mooi. Maar de term egaliseren is in dat kader een verkeerde term. Want als ik de pvc-delen direct op de zandcement of anhydriet vloer zou lijmen, komen ze binnen een half jaar los te liggen. Het zandcement is daarvoor niet compact genoeg. Het is keihard, maar ook broos materiaal. Daarom brengen wij een laagje van ongeveer 2,5 tot 3,5 mm egaline aan, om de oppervlakte te verdichten en daardoor een goede lijmbasis aan te brengen.

Soms is de vloer niet van zandcement of anhydriet, maar bijvoorbeeld van magnesiet. In dat geval moet de vloer eerst nog een voorbehandeling ondergaan om de top echt hard en onlosmakelijk aan de ondervloer vast te krijgen. Dit vergt extra materiaal, kennis, kunde en tijd. Maar dan ligt er wel een mooie vloer om de pvc-delen op te kunnen verlijmen.

Ook als je een houten vloer hebt is het nog steeds mogelijk om een pvc-vloer te kunnen leggen. Hier zijn afhankelijk van de situatie verschillende mogelijkheden voor. Welke optie er mogelijk is, is zeer sterk afhankelijk van de huidige staat en wat er mee moet gebeuren.

 

Vloerverwarming

Ik krijg heel veel vragen over vloerverwarming. Kan dat wel met pvc en hoe gaat dat dan? Ja pvc is zeer geschikt voor het leggen op een vloer met vloerverwarming. Tijdens het adviesgesprek zal ik daar al het nodige over zeggen.

Vloerverwarming in een nieuwe vloer wordt vaak ‘ingestort’. In dat geval gaat het over een nieuwe vloer die gewoon geëgaliseerd kan gaan worden. Vaak gaat het echter over een gefreesde vloerverwarming. Deze dient dan eerst nog ‘dichtgezet’ te worden. Dit wordt dan ook vaak aan de stoffeerder overgelaten.

Afhankelijk van de totale oppervlakte van de vloer kan dat direct voorafgaande aan het egaliseren, of is daar een extra dag voor nodig. De sleuven worden dan eerst dicht gemaakt, en daarna wordt er een laag egaline overheen aangebracht. Het is in dit kader wel van belang dat de vloerverwarming wel is aangesloten en afgevuld en dat de buizen voldoende in de sleuven zitten en niet boven de vloer uitsteken.

Afhankelijk van de gewenste legmethode, banen, visgraat, ander patroon, maar ook decoraties, zal de vloer worden uitgezet en worden van lijm worden voorzien. Daarna worden de pvc-delen een voor een netjes in de lijm gelegd en aangedrukt. In principe kan er daarna direct over de nieuwe vloer worden gelopen. Mea Arte levert en legt alleen vloeren die verlijmd worden op de vloer.

Het legproces is vaak veel tijdrovender dan men denkt. De grote stukken liggen soms al binnen een half uur, maar dan komt de afwerking nog. Alle stukken netjes snijden is een kunst waar tijd in gaat zitten. Dit is dan ook waar de kwaliteit zich van de kwantiteit gaat onderscheiden. Mea Arte staat voor kwaliteit en dus wordt er veel aandacht besteed aan het netjes pas snijden van de afzonderlijke delen.